Egy csendes fürdőváros bűnös titkai - Keszthely fekete krónikája

2022. augusztus 12. 10:40 - Iski Szilvia

A szerelmes lövöldöző kocsis

"A szerelem, a szerelem, a szerelem sötét verem" - írta egykor, 1843-ban Petőfi Sándor. Hogy történetünk főszereplője, Tóth Ferenc a szerelmes lövöldöző kocsis ismerte-e ezt a verset, nem tudni, ám cselekedetét megismerve illik rá a költemény utolsó két sora: "Nézzétek el, ha hibázok / Tudom is én, mit csinálok." Bár ő úgy gondolta, hogy pontosan tudja, hogy mit csinált. Szerencsére, nem azt történt, amit elgondolt.

nevtelen_terv_91.png

Keszthely - Kossuth Lajos utca

(x-szel jelölve dr. Hanny Ödön házainak helyét)

Tovább
2022. augusztus 02. 19:00 - Iski Szilvia

Az eltűnt postazsák rejtélye

1913. február 1-jén, szombaton az esti postavonat két postazsákot hozott Keszthelyre. A város szélén lévő pályaudvaron a két zsákot leemelték a vonatról, ám a Fő téri postahivatalba már csak egy érkezett meg a postai lovaskocsin. Az eltűnt postazsák rejtélye csak évek múltán oldódott meg. 

1_1_keszthely_1910-es_evek.jpg

Keszthely - Fő tér az 1910-es évek elején - a bal oldali emeletes házban működött a postahivatal

Tovább
2022. július 27. 19:55 - Iski Szilvia

Húsvéti előtti nagymosás - tragédiával

1905. április 19-én, a húsvét előtti nagyhéten, szerdán Szemler János keszthelyi mozdonyvezető felesége, Szendi Róza a Kossuth Lajos utca 58. alatti házukban nagymosáshoz készült. Akkortájt nem volt sem könnyű, sem veszélytelen a mosás. Fizikailag is megterhelő volt, azonkívül pedig gyakran használtak lúgot a mosáshoz. Aki tehette, segítséget kért. Így tett Szemler Jánosné is. Kisfiát, a majdnem kétéves Jánoskát a cselédre bízta, hogy addig vigyázzon rá, amíg ő el nem végzi a feladatát. Közben a férj hazatért, a feleség pedig félretette a mosást, hogy ebédet készítsen.

beolvasott_20220727_2.png

A keszthelyi pályaudvar - a férj, Szemler János munkahelye

Tovább
2022. július 14. 09:13 - Iski Szilvia

Párbaj a szállóban és a törvényszéken

Clair Vilmos több kiadást is megért Párbaj-codex című könyvében így fogalmaz: „Párbajnak nevezzük azt a viadalt, a melyet két egyén, segédeik vagy tanuik jelenlétében s ezeknek előleges és közös megegyezésével előírt feltételek mellett, valamely sértésen alapuló kihívás eredményeképpen, ölő fegyverekkel vív.” Külön kiemelendő, hogy csak párbajképes egyének párbajozhattak, fontos volt, hogy – idézve tovább a Clair-könyvből, hogy a párbajban „van-e az illetőnek, aki elégtételt követel, elegendő férfias érettsége az ellene elkövetett sértés megítélésére és erkölcsileg minősítve van-e arra, hogy magának lovagias elégtételt követelhessen vagy másnak adhasson.”

cci20200823_0010.jpg

A Gazdasági Akadémia épülete balra - itt tanult a sértett fél

Tovább
Egy csendes fürdőváros bűnös titkai - Keszthely fekete krónikája
süti beállítások módosítása